Ons kostbaarste goed

De lange weg van de grondstof tot aan het chocoladegenot begint in de warme landen rond de evenaar. Hier vindt de cacaoboom de optimale omstandigheden om te groeien en te gedijen.

De meeste cacao wordt tegenwoordig in West-Afrika, Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië geteeld. Hoewel een cacaoboom vrijwel ononderbroken met roze-witte bloesems bedekt is, draagt hij per jaar slechts 25 tot 30 bruikbare vruchten.

Zodra de schil geel-rood kleurt, is de kostbare vrucht rijp en wordt deze op traditionele wijze met de machete geoogst. De cacaobonen moeten nu gisten en drogen, waarbij zij roodachtig-bruin verkleuren. Voor een rijker aroma worden vervolgens de bonen van de verschillende regio’s gemengd.

Nu zijn de bonen klaar om geroosterd te worden. Na 10 – 35 minuten bij 150 °C krijgen zij hun typische smaak en de bekende donkere kleur. Na afkoeling worden de bonen gezeefd en tot cacaomassa geperst. Deze massa kan nu worden gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder – de hoofdbestanddelen van chocolade.